recepttoppen.se

FISK

Ta del av alla våra personliga favoriter vad gäller ljuvliga fiskrecept, alla recepten passar också precis lika bra till vardags som de även gör till fest. Förutom våra egna favoritrecept så hittar du självklart också flera av våra läsares fiskrecept. Dessa rekommenderar dig verkligen att också testa på, vi garanterar att du kommer att älska dom precis lika mycket som vi gör! 

Ugnsbakad fjällöring, 4 port

3-4st normalstora öringar, ca 800 g. tot.

8 msk smör

3 dl mellangrädde

2 dl grovhackad dill

1/2 citron

Flingsalt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak

Tillagning

Ställ ugnen på 175 grader. Skölj ur fiskarna med ljummet vatten och skär försiktigt några vertikala och väldigt ytliga jack längs med fiskarnas sidor. Fördela smör och den grovhackade dillen jämnt inuti fiskarna. Salta och peppra inuti fiskarna efter tycke och smak. Lägg fiskarna på en plåt. Häll grädden över fiskarna och skär upp citronskivor som halveras och som läggs ovanpå fiskarna. Ställ in plåten i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Förslag på tillbehör

  • Färskpotatis, pressad potatis, ugnsgratinerat potatismos
  • Ugnsrostade grönsaker, stekta primörer
  • En kall öl, ett glas Chardonnay Fleur du Cap 2014

Sushi Maki-Rullar

5-6st Noriblad, torkade sjögräsblad

8 dl kokt rumstempererat  sushiris

2 msk wasabi 

120 gram färsk lax

0,5 gurka

1 avocado

1 skål med vatten

2 tsk sushivinäger

1 tsk socker

1 krm salt

Bambumatta (Makisu) för att göra makirullar med

Tillagning

Koka sushiriset enligt pakets instruktioner och låt det sedan svalna. Tillsätt sushivinäger, socker och salt i riset. Skär laxen i ca 1×1 cm:s strimlor. Skär upp avocadon i små tärnade bitar. Skär även upp gurkan i strimlor och på längden i ca 1×1 cm. Anpassa bredden på dessa till bredden på sjögräsbladen. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.

Fukta din hand i skålen vatten och ta en handfull mängd ris och sprid ut riset jämnt på sjögräsbladet. Lämna ca 2 cm både nedtill och upptill. Lägg lite wasabi på bladet vågrätt och uppe längs med kanten av riset. Lägg laxstrimlorna, gurkan och avocadon i mitten på riset. Rulla sedan försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset. Pressa med hjälp av bambumattan försiktigt ihop allt till en enda lång makirulle. Vik försiktig bort rullen och fukta toppen av noribladet med vatten och längs med kanten. Vik sedan över rullen igen och rulla ihop hela rullen. Pressa försiktigt så att hela makirullen får en fin och jämn form. Låt hela makirullen vara ihoprullad ett par minuter i bambumattan så håller den sin form än bättre.

Innan servering, använd en vass kniv med att först skära bort kanterna på sjögräset som sticker ut. Skär sedan upp makirullarna efter hur breda som du vill att dom ska vara.

Förslag på tillbehör

  • Gari (inlagd ingefära)
  • Sojasås
  • Wasabi
  • Sashimi

Asiatisk laxgryta, 4 port

600 g, laxfiléer.

2st vitlöksklyftor

0,5 msk 

4 krm salt

2 msk röd currypasta

5 dl kokosmjölk

1 msk soja

1 tsk chiliflakes

1 msk olivolja

1st stor knippe färsk koriander (eller annan passande smakrik ört)

Tillagning

Skär upp laxfiléerna i tärningar, laxen ska vara upptinad. Salta och peppra laxfileérna efter tycke och smak runt om. Skala vitlöksklyftorna och pressa eller finhacka dessa. Hetta upp oljan i en större gryta eller kastrull och fräs vitlöken tillsammans med den röda currypastan. Tillsätt sedan soja och kokosmjölk och låt allt sjuda upp. Lägg sedan ner laxtärningarna i grytan och låt de sjuda tillsammans på mellanvärme i ca 5-6 min. Lägg i chiliflaksen och rör om och smaka av, tillsätt salt och peppar om detta skulle behövas. Strö över den färska koriandern innan servering.

Förslag på tillbehör

  • Långkornigt ris, Tagliatelle, Fettucchini
  • Glasnudlar
  • Mangosallad